Belirli bir dayanak varlığın belirlenen ileri bir vadede, yine önceden belirlenen bir fiyat ve miktar üzerinden alım ya da satım yükümlülüğünü veren anlaşmalardır.
Forward sözleşmeleri de diğer türev ürünler gibi spekülasyon amaçlı ya da hedging amaçlı kullanılabilmektedir.
Forward, alıcı ve satıcı olmak üzere iki taraflı bir işlemdir:
Alıcı; sözleşmede belirtilen tarih, miktar ve fiyat üzerinden dayanak varlığı alma yükümlülüğündedir, uzun pozisyon (Long) olarak adlandırılır.
Satıcı; dayanak varlığı sözleşmede belirtilen şartlara uygun olarak alıcıya teslim etme yükümlülüğü bulunmaktadır, kısa pozisyon (Short) olarak adlandırılır.
Forward sözleşmelerin temel özellikleri aşağıda listelenmiştir;
Forward sözleşmeleri özellikle kur riski taşıyan ihracatçı ve ithalatçı firmalar için oldukça önemli bir finansal araçtır.
A şirketinin gelirleri TL dir. Şirketin 2 ay sonra ödemesi gereken 100 Bin USD borcu bulunmaktadır. A şirketi ilerleyen dönemde dövizde oluşabilecek bir artışa karşı kendini korumak ve borçlarını şimdiden TL cinsinden sabitlemek istemektedir. B şirketi ise A şirketinin aksine dövizde düşüş beklemektedir.
Yukarıdaki örneğe göre A şirketi B şirketi ile 2 ay sonra 100 bin USD almak için forward sözleşmesi yapmıştır. Özet olarak A şirketi 2 ay sonra ödeyeceği döviz borcunu şimdiden 2.90 kur üzerinden sabitlemiştir.
B şirketi ise 2 ay sonra dövizin bugünkü seviyesinin altında olacağını düşünerek 2 ay sonra bugünkü kurun üzerinde bir fiyattan döviz satmak için anlaşmıştır. Bu örnekte alıma konu varlık, yani dayanak varlık USD'dir. A uzun pozisyon, B ise kısa pozisyon dadır.
2 ay sonra vade tarihi geldiğinde;
Futures sözleşmeleri ile oldukça benzer yapıda olmalarına rağmen forward sözleşmelerini futures piyasasından ayıran önemli farklar bulunmaktadır;
İlgili Terimler: Futures, Opsiyon, Swap
Yazar: Onur Ceylan